В последните години редица големи модни марки се отказаха от използването на

...
В последните години редица големи модни марки се отказаха от използването на
Коментари Харесай

Бъдещето на модната индустрия: Дрехи от бананови листа, коприва и... рибени люспи

В последните години редица огромни фешън марки се отхвърлиха от използването на естествени кожи, а материалите като памук и лен, които са съществени за производството на облекла, са във все по-голям % артикул на стабилно развъждане - с потребление на по-малко вода и естествени запаси.

Това несъмнено е една позитивна наклонност, която ще продължи и в бъдеще. Но някои стигат и много по-далеч в търсенето на устойчиви материали и по този начин на пазара се появяват маратонки от листа от банан или ананас, рокли от коприва или рибени люспи и още други сходни.

Например преди година H&M сътвориха сбирка от чанти, тениски и обувки, главната суровина за които са листа от бананови дървета във Филипините. Те се разпродават за броени часове и явно този нетрадиционен ход се харесва на потребителите. А най-хубавото е, че дърветата така и така към този момент си ги има и употребявайки единствено листата им, не е належащо да се влагат пестициди и други химикали, както и да се напояват в допълнение.

А неотдавна на конференцията Premiere Vision Paris се събраха експерти от промишлеността, за да коментират тъканите, които ще бъдат настоящи през идващите сезони. Бяха показани и доста нови материали от биологичен генезис - като кожа, направена от изхвърлените люспи на гигантската риба pirarucu, както и друга, направена от тропическото растение " слоново ухо ".

Засега облеклата, обувките и аксесоарите, създадени от сходни характерни материали, са по-скоро нишови артикули, само че наклонността е да се трансформират във все по-масови. А екологични други възможности, които не са толкоз сложни за набиране, се появяват от ден на ден. Като да вземем за пример тези на испанската компания Pyratex, която предлага от преработване на отпадъците от производството на царевица и захарна тръстика, до производство на нишки от исландски водорасли, китайски бамбук или австрийско дърво.

" Не става дума за подмяна на памука с една различна просвета. Става дума за намиране на огромно многообразие от заместители, с цел да се подсигурява, че нищо не се употребява прекалено ", разясняват от компанията.

Напоследък и копривата се радва на огромен интерес. А не от през вчерашния ден и през днешния ден се знае, че от нея може да се направи доста здрава материя, сходна на коприна, която да се употребява както за ежедневни, по този начин и за по-официални облекла. Просто в този момент е настъпило времето за повторното й въвеждане измежду устойчивите материи в света на модата, предава AFP.

Използването на сходни заместващи артикули обаче няма да докара до търсения резултат, в случай че не се понижи количеството облекла, които се създават. Важно е също по този начин се да проведат достатъчно проучвания за устойчивостта на биологичните материали, тъй като изгодата от тях няма да е предстоящата, в случай че устоят по-малко и се постанова потребителите по-често да купуват нови и нови облекла и обувки.

Кройката на облеклата е от не по-малко значение, тъй като дребни елементи като шевове могат да бъдат решаващи за това какъв брой време ще можем да я носим и да резервира положителния си. Трябва да се намерения и за преработването на продуктите от сходни материи. И явно пред стилната промишленост стоят нови провокации, които би трябвало да бъдат решени през идващите години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР